Регионът

Румъния намалява вноските за солидарност, начислени на енергийните компании

May 2023, Iulian Ernst, romania-insider.com

OMV Petrom ще плати само 300 милиона евро вместо може би 1 милиард евро, а Black Sea Oil and Gas (BSOG) ще бъде напълно освободен от солидарната вноска, след като румънските депутати промениха проектозакона за това по искане на президента Клаус Йоханис, предаде Economica.net .

Въпреки, че може би ще задълбочи проблемите с изпълнението на бюджета, това трябва да убеди BSOG да оттегли делото срещу Румъния и може да подготви почвата за инвестиционното решение, което OMV Petrom трябва да вземе по отношение на офшорния проект Neptun Deep, много очаквано от румънските власти.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Законодателите напълно отхвърлиха законопроекта и излязоха с по-проста формула за солидарната вноска: компаниите, добиващи и рафиниращи нефт (OMV Petrom е единствената такава компания в Румъния) ще плащат фиксирана вноска от 350 леи (70 евро) на тон. Формулата е далеч от [неприложимите] препоръки, изготвени от Европейската комисия, но духът е същият.

В случая с BSOG „дружествата, които не са извършвали съответни операции през 2018-2021 г., не дължат такава солидарна вноска“, според приетите от депутатите изменения.

Въпреки, че първоначалният текст, приет от депутатите, беше прекалено строг за BSOG, новата форма може би е прекалено мека – тъй като можеше да се наложи подобна формула (вноска за количество).

За Romgaz и Rompetrol солидарната вноска се изчислява по оригиналната формула: 60% от нетната печалба над 120% от средната нетна печалба, получена през 2018-2021 г.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *