България

Трябва да спасим не Борисов и Гешев, а държавата и нейните институции

Не знам дали трябва да има в момента кабинет с първия мандат, защото няма време да разберем какво се случва в прокуратурата и съдебната власт. Без съмнение действията на прокуратурата бяха насочени срещу това да няма кабинет. От друга страна е хубаво да се случи кабинет, но не съм сигурен, че той би могъл да събере достатъчно разум и приоритети в следващите дни, с които да управлява. Не вярвам в случайности. Междуинституционалната борба, която наблюдаваме, е в посока на безвремието – необходимо е още малко време за разбиването на политическите партии и политическия пейзаж в България, което би ни тласнало в посока организираните структури да останат единствените, които контролират ситуацията. ОПГ ще бъдат по-овластени в сегашната ситуация, отколкото всички останали. Явно е, че политиците и органите ни нямат контрол над това, което вършат определени хора в държавата, коментира в студиото на Алтернативата политологът д-р Георги Проданов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Ситуацията е такава, че полза от нея би извлякъл единствено президентът. Дори никой да не работи в негова полза, е ясно, че прокуратурите са работили в сговор с определени политически кръгове и в момента тези прокуратури – гл. прокурор и заместникът му – са в политическа война. Оттук нататък доверието в българските институции ще клони към отрицателна величина. Нямаме ясно аргументирана теза от никоя политическа сила какво се случва и какъв е изходът. Имаме коментар и очаквания ВСС да предприеме мерки и да се случи нещо, което е въпрос на дълга конституционна реформа. Трети ден никоя политическа партия не е излязла с ясно послание. Пациентът може да умре, докато съставим конституционно мнозинство или правителство. Някой трябва да отвори вратата и да каже: „Царят е гол!“ – разговор, който вече две години се отлага.


На практика можем да очакваме да бъде поискан имунитетът на Борсов, но по-важен е въпросът има ли основателна причина самият Борисов да се страхува от това. Самият прокурор с искане на имунитет нищо няма да постигне. Борисов и без друго е токсичен от много дълго време. През всичките си мандати той работеше на принципа: създаваме проблем, който решаваме, но главата му ли е цената в момента и може ли тя да бъде сложена на тезгяха срещу тази на гл. прокурор? Не мисля, че това би решило проблемите в държавата. Важно е да имаме послание какво следва. Имаме ситуация, в която трябва да спасим не Борисов и гл. прокурор, а държавата и нейните институции. Не сме чули ясно от партиите и коалициите какво според тях се случва и какъв би могъл да е изходът. Вариантите за следващо правителство продължават да са извън контекста на случващото се в прокуратурата, а не е редно да бъде така. Това е време, в което политическите партии и техните лидери могат да кажат, вкл. да намерят и виновни сред самите себе си, какво може и какво трябва да бъде направено. Всички си говорят и разменят версии в държавата – има неща, които няма нужда да продължават да са публична тайна, просто някой трябва да ги подреди и да каже какво се случва. Костадинов като нищо може да спечели следващите избори, ако не е част от тази схема, която в момента се опитва да провали държавата, в което аз се съмнявам – той и партията му са част от разработката на воюващите в момента кръгове. Няма гордиев възел в прокуратурата и тя нищо не може да направи в момента, освен да вдига шум и да създава проблеми около себе си; не би могла да попречи на създаването на правителство, освен ако не арестува кандидата за премиер. Махането на фигурата на гл. прокурор няма да промени сегашната ситуация – тя не е функция на последните три дни, а натрупване през последните 12 години. Големият проблем е, че явно има фактори, които пречат и контролират хора, от които зависи правителството, и някой трябва да го изрече на глас.
Не може да има втори мандат без подкрепа а ГЕРБ. Мисля си, че там все още има повече мнения от мнението на Борисов и там би могло да се появи разум да се подкрепи вторият мандат, ако ПП пренебрегне явните дразнители, свързани с двамата им председатели. Ние сме в криза, която трябва да бъде спряна в този момент. Кабинетът трябва да е политически, на хора, които стратегически правят компромиси, стратегически признават грешки и стратегически започнат да говорят на езика, който обществото ни очаква да чуе: промяната на ситуацията, отношенията и зависимостите, така видими в последните дни, посочи накрая политологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *