България

Продажбите на българската АЕЦ „Козлодуй“ ще продължат на фона на голяма отстъпка

By Victoria Tchen, 18-May-23

ЛОНДОН -Българският производител на ядрена енергия АЕЦ „Козлодуй“ ще продължи да продава форуърдни фючърси на местната борса IBEX в близко бъдеще, стига да има достатъчен интерес за покупка, заявиха местни търговци пред ICIS.

На 1 юни АЕЦ Козлодуй продаде 400 MW от 23-та седмица на централизирания пазар на БНЕБ за двустранни договори на среднопретеглена цена от 128,15 лв/MWh (65,54 евро/MWh). За сравнение, договорът за унгарска електроенергия – еталон за Югоизточна Европа – се търгуваше в диапазона 71-74 €/MWh на същия ден според данните, получени от ICIS.

„Търгът на Козлодуй от 23-та седмица беше огромен по отношение на обема, така че мисля, че през следващите няколко седмици ще видим предвоенни нива на търговия с електроенергия, отбеляза източник.

Втори източник заяви, че офертната цена на търга на АЕЦ „Козлодуй“ за 23-та седмица е изглеждала доста атрактивна, което е предизвикало интереса на пазарните участници.

В търга на 23-та седмица на Козлодуй, на 1 юни участваха 23 фирми, като само пет компании си осигуриха разпределените 400 MW, а две фирми спечелиха по 150 MW, съобщиха няколко източника на ICIS.

Дейност на Козлодуй

Търговците очакваха интересът към продажбата на АЕЦ „Козлодуй“ да продължи и през следващите седмици, докато се предлагат атрактивни цени – с отстъпка спрямо унгарските цени на електроенергията – и има достатъчно пазарен интерес.

Участниците очакваха през следващите седмици АЕЦ „Козлодуй“ да предложи дългосрочни продукти като Q4 ’23, Q1 ’24 или Cal ’24.

Търговците очакваха АЕЦ „Козлодуй“ да продължи да продава на БНЕБ на седмична база и дългосрочно, като целта е да се продадат максимални обеми на по-добри цени.

Участниците от Балканите очакваха АЕЦ „Козлодуй“ да продължи да продава с отстъпка от 10-15 евро/МВтч спрямо унгарските еквиваленти.

Енергията на АЕЦ „Козлодуй“ би могла да се продава в чужбина – в Румъния, Унгария и Германия, предвид привличащата цена и наличния трансграничен капацитет.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




„400MW е средна мощност на парогазова централа и това е значително голям обем, докато цената на ядрената централа винаги е по-ниска от тази на всяка парогазова централа“, коментира балкански търговец по отношение на търга от 1 юни.

„АЕЦ „Козлодуй“ създава известна ликвидност и печели пари от тази дейност, нищо, че правителството може да отнеме печалбата му за субсидии за домакинствата“, допълва местен източник.

Активността по продажбата на електроенергия от атомната централа нараства през последните седмици, сочат данните на БНЕБ.

На 31 май АЕЦ „Козлодуй“ продаде 100 MW базово натоварване за третото тримесечие на 23 г. на цена 175,28 лева за MWh (89,65 евро за MWh) на пазара на БНЕБ БК Това беше отстъпка от 11 евро за MWh спрямо унгарския извънборсов еквивалент, оценен от ICIS в същия ден.

Атомната електроцентрала също така продаде седмични продукти на 6 и 21 април с обеми съответно за 200 MW и 195 MW, привличайки „приличен интерес“ от страна на пазара, посочиха търговците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *