България

В момента всички осъзнаваме, че реформирането на съдебната система остава най-основополагащо

Партиите и народните представители, които защитаваме демократичните и европейските ценности, трябва да станем по-гласовити и да защитаваме още по-убедително демократичния и европейски път, избран от България. Факт е, че през последната година нямаше абсолютно никаква алтернатива и противопоставяне от управляващите от служебния кабинет. В публичното пространство няма дори един израз на възмущение от тази власт. Безчинствата и противоконституционните им действия трябва не само да бъдат осъдени, но и да бъде обяснявано на обществото, да присъства постоянен диалог, защото във времена на политически кризи сякаш забравихме да говорим за ценностите и се насочихме върху ежедневните, макар и тежки скандали и престрелки между партиите. Трябва да се чуват проевропейските гласове за това какъв път е избрала България. След случая пред кино „Одеон“ веднага депутатите от ПП-ДБ изискахме от МВР той да бъде проверен, за да се докаже какво е станало. Очаквам категорична и ясна позиция за случилото се, особено когато има редовна власт. Няма как да се толерират действия на народни представители, които размахват депутатските си карти и оказват натиск. Питам се къде е в момента българската прокуратура, която да разследва случаите, запита в студиото на Алтернативата депутатът от ПП Деница Симеонова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Реших, че трябва да работя много с младите хора, за да противодействам на активната пропаганда спрямо тях. Смятам, че всички наши институции, вкл. СЕМ, трябва да се активизират и да направят така, че не само да има противодействие, но и действията, противоречащи на българските закони, да бъдат санкционирани. Инициирах конкурса „Млад европеец“ по повод деня на Европа, 9 май, в който младежи бяха поканени да се включат с видеа и да споделят три причини защо се чувстват европейци и как виждат бъдещето на България и ЕС в следващите десет години. Видях и чух изключително смислени неща. Тогава реших, че не искам да направя само церемония по награждаване, а да поканя младите хора на кръгла маса. Избрахме деветима печеливши и заедно с тях поканихме младежки организации, колеги от Народното събрание – господата Желязков и Минчев, както и представители на ЕК и ЕП в България, за да изслушаме визията им. А тя е много конкретна: говореха за фалшиви новини и за информация, която нямат механизми да проверят и да оборят.
Като човек, който следи ПВУ от самото му създаване, наблюдавах процесите в обществото и дори си спомням с лека насмешка, че обществото се питаше дали в момента е най-важен механизмът за отстраняване на гл. прокурор, липсваше разбиране защо е необходима тази реформа въобще. Натрупалото се напрежение и от гражданските протести доведе до късо съединение, а именно отстраняването на гл. прокурор, което обаче е само една стъпка от цялостното реформиране на съдебната система. Ако оставим тази работа недовършена, най-голямото притеснение на обществото ще е да не сменим този гл. прокурор с идентичен такъв и как би продължила да работи системата занапред. В момента всички осъзнаваме, че колкото и да има други съществени предизвикателства пред държавата, реформирането на съдебната система остава най-основополагащото. То носи смисъл за това дали живеем демократично, правово и свободно или липсва доверие. Най-големият проблем е липсата на справедливост. Хората не искат да отглеждат децата си в държава, в която съдебната система не работи.


Виждам огромно недоверие поне сред привържениците на ПП-ДБ и дори самата аз с много наум гледам на случващото се. Намирам това за изключително здравословно. В момента прожекторът свети ярко за всички, които се опитват да се докоснат и да направят нещо, свързано със съдебната реформа. Обществото вече е узряло и няма да позволи някой да направи грешната крачка. Стига един депутат да стъпи накриво, това ще избухне, което ми дава увереност. Би могло та се разглежда като предизвикателство фактът, че играчите подхождат един към друг с огромно недоверие. От друга страна е форма на пазителство на това да се случи реална реформа.
По повод г-н Пеевски изцяло изразявам мнението на Христо Иванов, а именно, че Комисията трябва да бъде реформирана и структурирана по начин, по който обществото да има доверие в нея. А присъствието на Пеевски в тази комисия буди обратното на доверие. Призовавам ДПС да чуят обществото, което не го иска в Комисията.
Как да сме сигурни, че ще има истински процеси, ако нямаме доверие в съдебната система, защото фундаментално т. нар. изпиране може да се случи в съда. За да имам увереност, че ще има не краткосрочно възмездие, а реална реформа и че всички, работили срещу интересите на държавата, ще получат възмездие е точно това – да извървим пътя, но междувременно да не изгубим голямата цел, която не е да се решат един-два казуса. България и Европа са вперили поглед в този процес и ще следят всяка наша крачка, уточни в заключение депутат Симеонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *