България

Най-големият блъф е, че при по-високи заплати ще дойдат по-качествени чужди инвестиции

Има вълна от фалшива информация, чиято единствена цел е да покаже, че провежданата в момента финансова политика е благоприятна, ще доведе до чудотворно повишаване на доходи и ще ни направи богати. Бюджетът на която и да е страна не произвежда нищо – просто взима от едни и дава на други. Проблемът е, че за да дадете нещо, преди това трябва да го вземете от някъде, но никой не иска да даде доброволно. В държава като България с андрешковски манталитет увеличаването на данъците също не е популярно. В момента бъдещите поколения се товарят с дългове. Журналистите подклаждат темата, непрестанно говорейки за „нашите пари“. Няма никакво ускорение на реалния растеж, коментира в пряко включване за Алтернативата макроикономистът Любомир Митев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Навсякъде ни се заявява, че като увеличим заплатите, ще се повиши икономическият ръст, понеже ще се увеличи вътрешното търсене. По-опасен момент е съотношението между производителността на труда и работната заплата. Ние сме антирекордьори в ЕС. У нас заплатите изпреварват производителността на труда най-много в ЕС, освен Литва. В момента номинална заплата в България в евро е 47% от медианната за ЕС, докато българският вътрешен продукт е 38%. Очевидно, че има голямо разделение. Тенденцията рязко се е увеличила при сегашното управление.
Казва ни се, че при по-високи заплати ще дойдат по-качествени чужди инвестиции, което е най-големият блъф. Кой бизнес ще отиде на място, където има по-високи номинални заплати, без нищо да се е променило? Българският бюджет и икономика са все по-потребителски настроени. Трагични сме по отношение на инвестициите спрямо БВП. Как ще стигнем европейците, ако изяждаме всичко и не инвестираме?!
Ако сме трагични в инвестициите, сме рекордьори по субсидиите. Втори сме в ЕС по размер на субсидиите спрямо БВП. Отстъпваме само на Гърция. Увеличението започва преди Ковид, но нараства рязко през последните години. Субсидиите са възможно най-лошият, най-скъп и най-регресивен начин за подпомагане на населението, защото се подпомагат тези, които потребяват най-много. Кой потребява най-много електричество? Тузарите в Бояна. Отделен е въпросът, че и развращават. Това е разход без оправдание и гълтащ ресурси.

В краткосрочен мащаб колапс не се очаква, защото има много буфери, но тенденцията е лоша. Не се увеличават дефицити и разходи, когато икономиката е над потенциала, както е в момента. Ние имаме проциклична фискална политика, която е дълбоко грешна. Бюджетът е почти изцяло насочен към потребление, при това повишава разходи, които по същество са постоянни, без да намира приходи. Дефицитът на пенсионната система е над 5% от БВП и ще расте по демографски причини и под това, че системата е банкрутирала. Така е и със здравната. Образователната има нужда от дълбоки реформи, за които никой не говори и не ги прави. Това има своята цена. Държавният дълг се увеличава от 20 на 28% и е опасно това да продължава, посочи в заключение макроикономистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *