АкцентСветът

Лукойл плаща солидни пенсии на българските приятели на СССР при стария режим. Тя не е просто търговска, но и политическа компания

Тези дни в Берлин се състоя конгрес на иноагентите със 140 участници, а те са повече от 400. Резултатът от срещата е възможността да общуваме с хората, които говорят и пишат това, което мислят, поради което са обявени за чуждестранни агенти. Целта не е да се създава политическа партия, а дискусионен клуб, първоначална основа на организация за взаимопомощ. Позициите са най-различни дори по отношение на войната или предстоящите избори. В някои страни битува мнението, че щом си с руски паспорт си съюзник на Путин. Когато западните страни приемат санкции срещу агресивния режим, понякога причиняват вреда именно на хората срещу режима. Някои от санкциите дори помагат на Путин и на руския бюджет, за да се финансира войната, така че не са конструктивни. Не слушам интервютата на Путин, защото лъже от 23 години, при това глупаво и некомпетентно. Виждаме, че въпросите бяха предварително съгласувани. Вместо отговор на въпроса „Защо нападнахте съседна страна“, започва бълнуване, което не стига до правдивост. За вътрешната руска аудитория обаче това е голям плюс, демонстрация и пиар, лишени от истина и информация, коментира в пряко включване за Алтернативата водещият руски енергиен експерт Михаил Крутихин.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Транзитът през Украйна може да бъде запазен. Тя не смята да сключва нови договори с Газпром за транзит. Обемите за прекарване на газ през България няма да бъдат засегнати. Виждаме, че част от руския газ минава през нея и основните получатели са Унгария и Сърбия. Посещението на Путин в Турция беше отложено, защото някой от администрацията разбра политиката на Ердоган и е обяснил на Путин, че никой не смята да създава в Турция хъб за руски газ, в името на който Ердоган получава големи отстъпки от цената на руския газ, вкл. отлагане на плащанията до 2024. Просто Ердоган си играе с Путин. Още през 2014 г. ЕК каза и на двамата, че европейците нямат нужда от хъб извън територията на ЕС. Виждаме, че дори Сърбия и Унгария търсят алтернативни източници и до година-две ще намерят такива.
Турски поток е ограничен като мощност – по него не могат да бъдат прекарани повече от 16 млрд. кубика. По всяка вероятност през българската граница към други страни от ЕС ще постъпва допълнителен газ от източници като Азербайджан и Гърция. ВПГ, идващ в Турция и вече турски, може да постъпва в Европа през България. Вече се преговаря за разширяване на газопровода в Гърция, което е голяма перспектива за това през България да тръгнат неруски обеми газ.
Лукойл е специфична руска компания – винаги е казвала на руското правителство, че няма намерение да подхваща проекти в интерес на Русия без достатъчна търговска изгода. Ако печалбата не е достатъчно голяма, те се освобождават от тези активи, т.е. държеше се относително независимо, но заедно с това изпълняваше политически поръчки. Сега руските власти я принуждават да стане съсобственик на Яндекс. Може би не е тайна за българската аудитория, че тя плаща големи пенсии на онези, които при стария режим са били големи приятели на СССР не защото имат заслуги за самата компания, а защото днешните руски власти карат Лукойл да поеме издръжката на такива руски приятели – приятели на СССР. Затова тя не е просто търговска, но и политическа компания. Смятам, че сега Лукойл все още не е намерила купувач за нефтопреработващите активи в България и когато казват, че не е изключен такъв вариант, смятам, че това е реална заплаха. И ако ръководството на Лукойл получи заповед да затвори заводите си, преди да бъде продаден този завод, смятам, че Лукойл ще е послушна, посочи в заключение енергийният експерт.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *