АкцентБългария

Според Грийнпийс ако затворим въглищните си централи, ще се спестят 10 млрд. лв. за здравеопазване

Има много смущаващи обстоятелства около разследването [за нарязването на момичето от Стара Загора]. Те започнаха още от смяната на наблюдаващия прокурор, с намесата на и. ф. гл. прокурор, със санкции за съдебния лекар, направил първата експертиза, през санкция за зам.-окръжния прокурор, поискал по-лека мярка за задържане, заради което бе понижен от Сарафов, и стигнем до съдийката – председател на състава, наложил първата мярка за неотклонение на Георгиев. Срещу лицето Георгиев няма събрани достатъчно доказателства, за да бъде осъден – липсват открит биологичен материал и други улики. Потърпевшата на няколко пъти променя версиите си при разпити. Съдиите подадоха оставка, защото никой съдия не иска да поеме тежкия грях, като осъди Георги. Ако пък не го осъди, трябва да се приеме фактът, че в следващите дни или седмици той ще бъде преместен и дори освободен, коментира в пряко включване за Алтернативата разследващият журналист Венелина Попова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


По случая с убития от полицаи мъж с психическо заболяване не очаквам да има присъди. Вече имаше две дисциплинарни наказания – освободиха двама от нисшия състав, участвали в задържането. Убитият Пенев е бягал, защото е имал параноя именно от преследване от полицаи. Мнозина от по-нисшия полицейски състав са хора, които без униформа са маргинали и облекат я изливат цялата си злоба и неудовлетвореност. Така се чувстват значими. Дванайсет полицейски коли си правят гонка като в екшън филм срещу абсолютно безобиден човек вероятно някои от тях дрогирани.
С темата „Брикел“ се занимавам откакто съм журналист и винаги съм апелирала към това тази централа да бъде затворена. Изводите на последния доклад на Грийнпийс са ужасяващи, че ако се затворят въглищните централи в България, ще се спестят 10 млрд. лв. за здравеопазване. Странно защо обаче Ковачки се измъква от всяка ситуация. Олигарсите като него свалят и назначават министри. В годините назад всеки директор в дирекцията, който си е позволявал да издаде принудителна административна мярка на Брикел си е отивал – освободен или по собствено желание. Служителите в РИОСВ са рядко корумпирани още от времето на обгазяванията. След година и половина делото „Брикел“ няма нито едно заседание по същество, защото Брикел е задал множество въпроси към РИ, на които те трябва да отговорят чрез експертизи. Как да се отговори на въпроса какъв е делът на Брикел в общото количество емисии от серен диоксид, излъчени във въздуха на региона – абсурден въпрос. Няма подобна технология. Брикел е бомба със закъснител. В Гълъбово има районен съд с двама души, в чийто отчет за 2022 г. пише, че делата според закона се разпределят чрез жребий. Какъв жребий при двама души?
Голяма е вероятността следващият шеф на РИОСВ отново да е човек на Ковачки. Кой не знае как мафията у нас си има държава, реторично запита в заключение Попова.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *