Светът

Прикриването на руските терористични групи у нас опира до най-високите властови етажи. Зад показния евроатлантизъм се крият стари грехове

Мюнхенската конференция тръгва преди 50 години като елитно място, където са се събирали лидерите на Западния свят, за да се развие към днешна дата като по-масово мероприятие – нещо като военно-политически Давос, където по-голямата част от срещите и неформалните разговори се провеждат в кулоарите. Темата, доминирала разговорите тази година, беше Украйна. Случи се и нещастието с предумишленото убийство на Навални. Очевидно светът върви към ново състояние, където доминирането на САЩ и Запада във военно-икономическо и финансово отношение постепенно върви към залез. Путин и Кремъл се вписват в обективни протичащи в света процеси в опит да извлекат полза от събитията. На Путин му е изгоден свят, в който да намести разнебитената си слаба държава, разчитаща само на ресурси. Но случващото се в света не е резултат само от неговите усилия – той не е в състояние сам да движи световните процеси, което не прави действията му по-приемливи. Вина за агресивността на Путин има и нашият свят – илюзиите му и нежеланието да види случващото се на изток от нас и т. н, коментира в студиото на Алтернативата дипломатът и бивш военен министър Бойко Ноев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


В момента сме в процес на преход. Европа трябва да осъзнае, че, предвид настъпващите промени в САЩ, са необходими по-големи усилия. Все още сме в началото на процеса и се опасявам, че осъзнаването върви много бавно – самите усилия да се подкрепи украинската армия са бавни и недостатъчни. Публичната част на Мюнхенската конференция е просто една говорилня. Лесно ни е да критикуваме политическите лидери за тази колебливост, но дали сме готови да приемем утрешния ден, когато ще ни кажат да се готвим за война. В някои държави това вече се прави, а у нас е ерес, защото голяма част от населението ни смята, че Русия не е заплаха, макар да не сме чак като Унгария и донякъде Словакия. Факт е обаче, че руското влияние у нас продължава да е силно, особено в прокуратурата, която продължава да е имунизирана за проверки и контрол за чуждо влияние и в частност руско. В някаква степен виждаме това и в службите, но там все пак нещо се случва.
Основният фактор, подхранващ руското влияние в България, е стратегическата корупция, преминаваща през енергетиката и други ключови отрасли, която прониква през всички пори на обществото и всички институции. Нотариуса и Еврото са само малки връхчета на малки айсберги. Големият айсберг е терористичната дейност на руснаците в България. Не разследваме взривовете във военната ни индустрия и покушенията срещу български граждани от агенти на руските спецслужби. Страната ни не си сътрудничи с Великобритания и Чехия, а прокуратурата ни е саботирала сътрудничеството с партньорските служби. Иначе гоним трето- и петоразредни руски шпиони на кило. Единственото нещо, доведено докрай на три инстанции, беше взривът в Сарафово, защото отзад стояха израелските служби. Има дори опити на прокуратурата да замете следите на извършителите на терористични актове; има дори поименна яснота по случаите, но няма прокурори. Днес виждаме чадъра през „битовите“ истории около Пепи Еврото и Нотариуса. Важно е нишката да започне да се разплита, но къде са Любена и един бивш гл. прокурор, който твърди, че Русия не е заплаха за сигурността на България и чието политически заклинание се спуска като инструкция за управляваната от него прокуратура? Трудно ми е да кажа дали и. ф. гл. прокурор е искрен в действията си. Въпросът е доколко има ресурс да направи нещо, защото прокуратурата е капсулирана и живее свой собствен живот. Трудно е да се стигне до големите неща. Българската прокуратура подава невярна информация на партньорските служби и лъже българската общественост с фалшиви съобщения до медиите. Тя изпраща и погрешна информация на украински разследващи. Дълбоко се съмнявам, че г-н Сарафов може да се справи с това без политически подкрепа. Доколко хората, които държат политическата власт в страната, имат интерес да се разкрият докрай действията на руските спецслужби в България? Дълбоко се съмнявам. Прикриването на дейността на руските терористични групи у нас опира до най-високите етажи на властта.
Има обосновани предложения, че заловените за шпионаж петима българи в Лондон са били свързани с един от предишните зам.-председатели на ДАНС по времето на Борисов. Ако направим логическата връзка с други събития от онзи период, ще стигнем до печални и плашещи изводи. Не сме се преборили с руското влияние, което насърчава руснаците да продължават да бъдат нагли в България. Днес се питаме какво правят точно сега в Москва Р. Петков и представители на Възраждане – дни преди ротацията, реторично запита накрая Ноев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *