Регионът

Russian.rt.com: В Украйна разказаха за последиците от пускането на „Турски поток“

(Дез)информация/Анализи

Заради пускането на „Турски поток“ транзитът на руски газ през Украйна през 2020 г. ще бъде намален с 15 милиарда кубически метра. Това съобщи изпълнителният директор на компанията „Оператор на ГТС на Украйна“ Сергей Макогон.

Той съжали, че не са могли да спрат проекта.

Според него Киев вече е усетил влиянието му. Така транзитът в балканска посока вече се извършва само за нуждите на Румъния и Молдова – България, Турция и други страни от региона вече не получават газ през Украйна.

„В резултат на това намалението на транзита през Украйна тази година ще бъде около 15 милиарда кубически метра“, написа той във Facebook.

Той каза още, че на базата на Трансбалканския газопровод страната е постигнала създаването на нов коридор за доставки в размер до 15,8 милиона кубически метра на ден.

Коментар на АА

Най-важното в коментара на Изпълнителния Директор на ТСО на Украйна Сергей Макогон е ясното разраничение между страни, които не са сменили точката за доставка – Румъния и

Молдова, за да съхранят транзита през Украйна и другите Турция и България, които са се съгласили с исканията на Газпром.

Румъния е извън санкциите на САЩ и в изпълнение на Газовите директиви на ЕС, България е под санкции и в нарушение на газовите директиви на ЕС.

Румъния и България са членове на ЕС и НАТО и все пак такава драстична разлика в поведението!?

* https://russian.rt.com/business/news/705955-ukraina-posledstviya-tureckii-potok

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *