Светът

Eadaily.com: Коронавирусът може да зарази половината от континента благодарение на упражненията на НАТО Defender Europe

(Дез)информация/Анализи

Ученията на НАТО Defender Europe 2020 (Defender of Europe) могат да допринесат за разпространението на опасната коронавирусна инфекция в целия европейски континент. Това мнение изрази пред кореспондента на EADaily кандидата на медицински науки от Калининград, а в близкото минало, ръководител на отделението по инфекциозни болести на 1409-а Морска клинична болница на Балтийския флот, Иван Попел.

Хиляди американски войници и офицери пристигат в Германия тези дни, за да участват в най-големите учения на НАТО Defender Europe. Активната фаза започва през април 2020 г. и ще продължи няколко седмици. 18 държави участват в маневрите – 17 държави от НАТО и поканената Грузия. Общият брой на личния състав достига 40 хиляди души (29 хиляди от които са американски сили: 20 хиляди от континенталния САЩ и 9 хиляди от европейския контингент).

Според Иван Попел такава впечатляваща група, която е в постоянно движение, може да се превърне в съпътстващ фактор за разпространението на коронавирусна инфекция.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Това е много вероятен фактор, тъй като всяко транспортно средство може да се превърне във вектор за разпространението на болестта. Това не е задължително  да е човек, може да е например транспорт, в който остават прахови частици, съдържащи вируса. Вижте, в Италия, където се намира огнището на коронавируса, транспортът вече е ограничен. Сега всичко се разширява и смесващия фактор може да проработи тук, когато имунните и неимунните контингенти, тоест хората, заразени и в инкубационния период, могат да обменят вируса при недостатъчно пълно изследване. Когато силите, които ще участват в ученията на НАТО, военната техника и персонал започват да се смесват и предават коронавируса един на друг. Това са законите на инфекциологията “, каза Попел пред EADaily.

Според него, засега е трудно да се потвърди изцяло или изключи тази инфекция, особено в различни периоди. „Надеждните системи все още не са готови“, каза лекарят.

„Също така днес няма конкретни средства за профилактика на инфекция. Да, китайците казват, че изглежда са създали ваксина, но за нейната ефективност може да се съди не по-рано от месец и половина. Японските лекари писаха за интерфероните, за някои антималарийни лекарства, без да ги назовават. В Русия бяха обявени препаратите триазавирин, арбидол и штуцел. Но според мен всичко това са доста неоснователни твърдения, защото нямаме много епидемиологичен опит. Всичко е на ниво предположения “, каза Иван Попел.

Поради факта, че САЩ определиха Хамбург като основен логистичен център за придвижване на войските си, струва си да обърнете внимание на днешната информация от германските медии – „Първият случай на коронавирус в Хамбург!“ Според Bild, болният мъж е служител в училище, който е бил на почивка в Италия и се е върнало у дома миналата неделя, 23 февруари, когато в Хамбург започват да пристигат първите американски военни. Всички деца и родители, които са били в близък контакт със служителя, сега са под карантина за 14 дни.

Коментар на АА

Не е тайна, че епидемията от коронавирус вече се използва в хибридната война на Русия. Москва пусна слухове, че САЩ стоят зад този вирус, като биологична атака. Когато има паника малцина се замислят за разликата между лъжа и истина.

Твърдението, че ученията ще разпространят вируса са определено хибридна атака, в която има малко зрънце истина и много спекулации.

Движението на войските е тотално изолирано от движението на гражданите, реализира се по собствени правила и маршрути. Идеята, че военните ще заразят гражданите на Германия си е чиста проба спекулация. Но доколкото подобни слухове не могат да бъдат опровергани, тъй като в сферата на вероятностите нещата остават по принцип възможни, не е изключено ученията да бъдат отложени.

* https://eadaily.com/ru/news/2020/02/28/iz-za-ucheniy-nato-defender-europe-koronovirus-mozhet-porazit-polkontinenta

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *