IES ENERGY BRIEF: Газпром търси газова експанзия към Китай

Joseph Murphy, 7 May 2020, admin.petroleum-economist.com

Сега „Силата на Сибир“ действа, руският газов гигант проучва допълнителни опции за тръбопровода

Газпром продължава напред с плановете си за увеличаване износа на газ за Китай, привидно непредвидим заради пазарния хаос, създаден от пандемията Covid-19, и с почти една пета спад на печалбата.

Руският газов гигант започна да изпомпва газ за Китай през декември, след като пусна газопровода си „Силата на Сибир“ (PoS) от 38 млрд.м³ /год. Работата продължава в находището Чаяндинское, от където PoS доставя своя газ, за да повиши добива си до плато равнища от 25 милиарда м³ / година, съобщи Газпром в средата на април. Компанията очаква да достигне тази цел през 2022-23 г.

Работата в Чаяндинское е поставена под карантина на 17 април, в съответствие с разпореждането на местните власти. Въпреки че Газпром казва, че добивът не се влияе от карантината, той отказа да коментира въздействието върху работата по развитието. Но с почти 100 работници, които сега са хоспитализирани, изглежда вероятно да има смущения.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Сондирането за добив също е в разгара си в полето Ковиктинское, което ще започне да допринася за потока в PoS до края на 2022 г. и също така ще добива 25 млрд. м³ / год. при пълен капацитет. На полето са разположени седем сондажни инсталации, като те ще бъдат увеличени до 18 през следващата година.

Газпром планира през третото тримесечие да започне работата на участъка от тръбопровода, свързващ Ковиктинское и Чаяндинское, а също така тази година да възложи още една компресорна станция по PoS. Очаква се PoS до 2025 г.  да израсне до пълния си капацитет, като от началото на март стартира поток от едва 840 млн. м³ газ.

Руската банка Сбербанк през 2018г.  описва PoS и другите международни предприятия на Газпорм  като „дълбоко разрушаващи стойност“. Нито едно от тях не е близо до положителна нетна текуща стойност (NPV), твърдяха от инвестиционната банка.

Базираната в Санкт Петербург компания също се движи напред с план за изграждане на втори, по-голям тръбопровод към Китай през Монголия, способен да пренася 50 млрд. м³ /год. Руският президент Владимир Путин даде на изпълнителния директор на Газпром Алексей Милър заповед да започне предварителната фаза на проекта, включваща проучване на възможностите, проектиране и проучване на работата по време на среща в края на март.

Освен това, на Русия и Китай могат да са нужни години, за да сключат договор за доставка, за да подкрепят изграждането на газопровод през Монголия. В крайна сметка сделката от 2014 г. за PoS се подготвяше в продължение на десетилетие.

Изпълнението на проекта също поражда опасения дали Газпром ще се справи с плана си да държи разходите си под контрол.

Компанията публикува своите резултати за 2019 г. на 29 април, отчитайки 17-процентен спад на нетната печалба до 1,2 трилиона. рубли. Приходите са спаднали с 7.66 трилиона рубли, при по-ниски цени на газа и по-ниски обеми на продажби. Газпром каза на инвеститорите в конферентен разговор по-късно същия ден, че ще направи преразглеждане на капитала, ще забави някои проекти и ще финализира новия си бюджет преди средата на годината.

http://admin.petroleum-economist.com/articles/midstream-downstream/pipelines/2020/gazprom-chases-china-gas-expansion

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *