Tass.ru: Вицепремиерът Юри Борисов: Русия е готова да сключи нов договор за С-400, ако Турция изрази желание

(Дез)информация/Анализи

Вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред репортери, че Русия е готова да сключи нов договор за доставка на допълнителния комплекс С-400 на Турция, ако турските партньори изразят такова желание.

„Те имат право да го направят. Ако изявят желание, ще го сключим“, каза вицепремиерът.

През 2017 г. Русия и Турция подписаха договор за доставка на системи С-400 от Москва в Анкара. Турция беше първата от страните от НАТО, която придоби тези системи от Русия. Решението на Анкара предизвика остро негативна реакция от страна на Съединените щати и на алианса като цяло.

С-400 „Триумф“ – руски зенитн-ракетен комплекс с дълъг и среден обсег. Той е предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Коментар на АА

Това изказване на руския вицепремиер идва на фона на нежеланието на Анкара да активира отдавна доставените и монтирани първи батареи със С-400. Те продължават да бъдат обект на договорки и Ердоган добре знае, че в момента в който ги активира вече ги губи като преговорен коз.

Това изказване на Борисов идва и в момент, в който напрежението между двете страни в Либия е на пикова равнище, но въпреки това Путин се държи като „бизнес както обикновено“. Признанието за провал в политиката му спрямо Турция може да има крайно негативен ефект върху имиджа му в навечерието на изборите.

https://tass.ru/politika/8804847

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *