Регионът

IES ENERGY BRIEF: Закъснелите румънски проекти за черноморски газ представляват риск за газопровода

23 Jul 2020

БУКУРЕЩ (Ройтерс) – Румънският оператор на газопреносната мрежа Transgaz вероятно тази година ще приключи работата по тръбопровода, свързващ находищата в Черно море със сушата, който е поддържан от Европейския съюз, но това няма да се съпровожда с напредък в усвояването на газовите запаси в морето. Може да се окаже, че ще има малко газ за транспортиране, заяви енергиен регулатор.

Тръбопроводът за свързване на България, Румъния, Унгария и Австрия (BRUA), който разчита на скромния принос и на руския газ, ще може да пренася 1,75 милиарда кубически метра газ в първата си фаза. Проектът струва 479 милиона евро (432,07 милиона паунда) за изграждането.

„Надяваме се BRUA да бъде финализиран през тази година, но тъй като не намерихме решение за добива на черноморски газ, се чудя какво ще транспортираме по този тръбопровод“, каза Мария Маникута от енергийния регулатор ANRE на конференция на Focus Energetic.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Няколко компании, добиващи газ изразходваха години и похарчиха милиарди долари, подготвяйки се да използват черноморския газ на Румъния, но пострадаха от „таваните“ на цените, данъците и ограниченията върху износа, поставени от предишното ляво-центристко правителство.

Настоящото центристко правителство на малцинството отмени някои от промените, но потенциалните инвеститори все още чакат данъчни промени за офшорните проекти.

През януари Exxon Mobil потвърди, че обмисля оттегляне от отдалечения офшорен  проект Neptunе Deep, който управлява  съвместно с румънския OMV Petrom.

През април Petrom, заяви, че остава ангажиран с проекта, но се нуждае от данъчните промени, от които се нуждае и по-малкият проект Black Sea Oil & Gas, контролиран от частната компания Carlyle Group LP.

„Сигурен съм, че в крайна сметка BRUA ще бъде използван, в съвсем близко бъдеще, но има известен риск“, добави Маникута.

За разлика от други страни в региона, Румъния е почти изцяло енергийно независима. Обикновено внася една пета от нуждите си от газ от Русия, а останалите се добиват на местно ниво, главно от държавната компания  Romgaz и OMV Petrom.

https://uk.finance.yahoo.com/news/delayed-romanian-black-sea-gas-162544822.html?guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAHW6QFw55WHsbdgKMRL40vBh1tCAyIs0JG6XMSM9EYIS-UR5kIRv3eLi5OPs7i76JWvuFcFL0JivNOrzV6iHDNDfLaoWIK03CzqrKuHeApx_SXfc1xgk0V4_VYoXi9wDpwNnaspiLDAZlAbRCYzBcj0uH69L7D0o75-lpPsD7P3B&guccounter=1

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *