Регионът

Voennoedelo.com: Сърбия закупи китайската система за противовъздушна отбрана FK-3 вместо руския ЗРК С-400

(Дез)информация/Анализи

Редица медии, позовавайки се на публикациите на сръбски издания, съобщават, че сръбските въоръжени сили ще бъдат допълнени с китайски ЗРК FK-3.

Отбелязва се, че Сърбия е закупила три батерии от системата за противовъздушна отбрана FK-3, която е експортна версия на китайската система за противовъздушна отбрана със среден обсег HQ-22. Този комплекс за първи път беше демонстриран през 2016 година.

За разлика от базовата система HQ-22, която има радиус на поражение до 150-170 километра и височина на поражение от 50 метра до 27 километра, радиусът на поражение на експортната версия на FK-3 не надвишава 100 километра, параметрите на височината са подобни на тези на системата HQ-22.

В същото време се отбелязва, че сръбският отбранителен отдел по-рано е планирал да придобие руската зенитна ракетна система С-400 „Триумф“.

По-рано китайски вестник говори за предимствата на руската система С-500.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Това откритие е направено от Ройтерс, които са информирани, че в регистъра за нови покупки през следващата година, които държавната компания ЮГОимпорт  включва в годишния си доклад, който се предава в Бизнес регистъра за обществени поръчки, в който наред с модернизацията на самолетите МИГ-29 и покупките на дронове, присъства и покупката на тази система за противовъздушна отбрана, която е със среден обсег и с радарно насочване.

Сделката е нов тревожен знак за навлизане на Китай, чрез подобни продажби в сферата на сигурността и отбраната в чувствителен за НАТО район. Няма съмнение, че тя е одобрена от Москва и е била компромис, поради невъзможността на Белград да си позволи много по-скъпата система С-400.

На този етап не е известен маршрута за доставка на въоръжението, но вън от съмнение е предизвикателство към интегрираната система за ПВО на НАТО, макар и значително по-умерено от покупката на С-400

https://voennoedelo.com/posts/id6034-vgcvspd51dbmko77jnbx

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *