Алтернативи & Анализи: Кремъл няма шанс срещу възкръсналия Навални

Веднага след ареста на Алексей Навални на летището в Москва стана ясно, Кремъл има огромен проблем – Навални не е Ходорковски, не е Каспаров, той е биткаджия, от тези, които не се страхуват да излезат на улицата, да стои с месеци по затворите без присъда, да бъде отравян, но да възкръсне и да се върне при своите убийци, като покаже моралното си превъзходство.

Путин се опита да го маргинализира, да го изолира, да го убие – не успя и Навални е на път да се превърне в легенда в страна, която почита възскръсналите и почита непокорните, стърчащите. Нищо че не ги избира. Които следим Русия няма как да не забележим, че днес дори официалните медии го отразяват. Те нямат и друг избор. Руският опозиционер показа превъзходството си като дигитален играч в партия на шах с аналоговия Путин.

Стана така, че хибридните ресурси, които Кремъл насочваше към дестабилизацията на Запада, изведнъж започнаха да са нужни на Кремъл в битката за Навални. Те нямат време да изпълняват основните си мисии по дестабилизация и деструкция в страните от ЕС и САЩ. Троловете и хакерите на Путин водят люта битка в социалните мрежи, в сайтове, в платформите за дезинформация за да помогнат на руския президент да оцелее.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Цялата анти-Навални кампания се ръководи от Кремъл и лично от говорителя на Президента Путин Песков, който в отчаянието си да намери някаква защита срещу очевадните доказателства за неуспелия атентат срещу Навални, измисли дежурната съветска опорка за ЦРУ зад кадър. И тъй като тази теза е незащитима в съд, тъй като няма никакви доказателства, Кремъл инструктира руските съдилища да не приемат да разглеждат жалби за уронване на честта и достойноството, които Навални подаде срещу Песков.

Влезе ли в съд, тезата за ЦРУ връзката на Навални, ще се сгромоляса и дискредитира още по-драматично Кремъл.

За това пропагандата мина към мемове и внушения – тази хибридка /снимката по-долу/ заля социални мрежи, интернет издания изобщо всичко, което може да бъде напълнено с пропагандата на Кремъл.

Препечатаха я и медии, контролирани от Москва зад граница. Не е точно ясно какво точно целят с опорката за връзка на Навални с ЦРУ. Ако е агент на ЦРУ дали отравянето е оправдано?! Или че ако е отровен непременно трябва да бъде агент на ЦРУ!? Или че ЦРУ са го отровили, защото е бил техен агент?! Разбирате, че няма много интелект зад тези опорки, но със сигурност има паника.

След това се опитаха да принизят Навални, че не бил нито Сахаров, нито Бениньо Акино, нито Аятолах Хомейни, нямал тяхната популярност?! Руският народ не го подкрепял. Защо тогава, ако не го подкрепят, изпратиха при минус 20 градуса стотици въоръжени полицаи и го арестуваха още „на границата“ за да го изолират от „народа“? Защо, ако няма проблем с популярността му, го „съдят“ в помещенията на полицията в Химки и извън закона. Юристите в Русия са единодушни, няма основание по обвиненията на ФСИН – Федералната служба за изтърпяване на наказанията, да се държи под страха, човек с условна присъда, за която се иска да стане ефективна.

Другата „патриотична“ линия на „отбрана“ на Путин е, че всъщност атаката на Навални не е срещу руския президент, а срещу Русия . Старата максима по Маяковски, мы говорим Путин, подразумеваем Россияи продължението, което внушават – говорим Русия, разбирайте Путин.

Руските власти изпадат в логическо противоречие, защо ако Навални няма шансове, ако е маргинал, ако „целия свят и прогресивното човечество“ го презират, защо толкова трескаво свръхреагират. Липсата на пропорционалност между думите и делата, издават страх пред политическата смърт на един режим.

Защото Навални вече не е политически опонент на Путин, който не е успял да събере достатъчно подкрепа сред съгражданите си. Той е жертва, символ на античовешкия характер на режима, от който паднаха и последните смокинови листа на привидна демократичност и морал и изпод него изплува образа на един жесток нов Сталин, който убива опонентите си.

За властите в Русия винаги е било трудно да се справят с хора, които имат ореола на възкръснали след опит за покушение или атентат. Значи Бог му помага, значи Навални има мисия. И тук репресиите не само няма да помогнат, но допълнително ще ескалират симпатиите към Алексей, като ми придадат статут на мъченик на режима на Путин.

Достатъчно е да споменем, че дори проправителствените медии признават, че Навални ще раздели Русия, което е признание за неговия статут на алтернатива на Путин. На същия президент, който се опитваше с високомерие да го игнорира и като не успя се опита да реши проблема си по начина, по който го реши с Борис Немцов. Опита, не успя и нещата излязоха извън контрол.

Не, не очаквайте утре властта в Москва да падне или опозицията на Навални да спечели места в Госдумата на парламентарните избори. Там избори няма, има назначения на депутати.

Но всяка автократична власт има своя предел и тази на Путин го достигна. Продължаващият атентат срещу Навални само канализира и ускори този процес. 

Илиян Василев

Още подобни статии: https://altanalyses.org/2021/01/13/алтернативи-анализи-българия-се-опит/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *