АкцентАнализи & Алтернативи

Климатичните политики, възстановяването и законът на непредвидените последствия

Тревожният сигнал е, че Европейският съюз кардинално изостава от САЩ, Китай и Азия в темповете на възстановяване на икономиката. Има всякакво планове, няма възстановяване.

Климатичните политики стават все по-амбициозни и все по-скъпи. Цените на енергията, металите, дървесината растат главоломно, което размества потреблението, компрометира растежа и възстановяването на икономиката.

Очаква се печатницата за евро да заработи още по-интензивно, но сами парите не означават развитие, само инфлация и намалена покупателна способност. Трябват предприемачи, проекти, пазари, политики, потребители.

Трусът който климатичните политики предизвикват в енергетиката и икономиката като цяло могат да компрометират възстановяването. Потвърждение за това е, че реалностите са различни от амбициите на политиците.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Уж делът на въглищата трябваше да пада в електрогенерация, пък според прогнозите на EIA /Агенцията за енергийна информация/ в САЩ тази година ще се вдигне от 22 през 2020 година на 26 процента през 2021 година.

Вместо 137 милиона къси тона /124 милиона метрични тона/ от въглища, според статия в Ройтерс, тази година в САЩ ще се изгорят за електрогенерация цели 160 милиона къси тона.

Забележете това става при управлението на президента Байдън, който за разлика от предшественика си обеща да поведе света към ускорено безвъглеродно бъдеще.

Нещо повече, ръстът в цената на природния газ на международните пазари, доведе до паралелно и рязко поскъпване на въглищата до непознати нива от 84 долара/тон, при рязко повишено търсене и търгувани обеми.  

Много са обясненията, но най-главното е надеждността на въглищата и достъпността им. Природният газ, падна като добив, цените му скочиха, както поради по-малкия брой на сондажните платформи за шистов нефт и газ, така и поради ценовия шок върху всички енергийни източници от излезлите от контрол цени на емисиите.

В резултат по-ниско емисионното гориво – природния газ намалява своя дял в енергийния микс на критично важните за съдбата на глобалните климатични политики Съединена Американски Щати, за сметка на въглищата.

Едно са намеренията, друго са уравненията на националната енергийна сигурност, които неутрализират политически амбиции в момента, в който управляващите осъзнаят че са длъжни преди да спасят света да спасят конкретните си съграждани от ниски доходи, студ и мрак.

В същност за пореден път се доказва, че пазарът е по-силен от политиците, но резултатът ще бъде катастрофален за потребителите. „Бонус“ на климатичните политики е че заедно с края на пандемията те ще провокират инфлационен скок, с всички произтичащи от това последствия за населението.

Печатането на пари за да се финансират климатичните политики и възстановяването няма да завърши добре за периферията за глобалната финансова система и страни като България, които имат ниски доходи, разчитат на внос и плащат по международни цени енергията си, като в същото време са принудени да се лишат от основния си енергиен източник под суверенен контрол.

Въпросът е колко време могат да издържат икономиките и потребителите на неразчетените климатични политики, които допълнително усилват глобалните позиции на Китай?

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *