АкцентСветът

Санкциите на ЕС ще затрудняват Русия, но пък таванът на цените би довел до непредвидими резултати

От ICIS смятаме, че 2% намаление от световната продукция е твърде голямо, тъй като пазарът е стегнат от февруари. Ходът на ОПЕК, който включва Русия, е много полезен за нейната икономика. Според нашите данни производството ѝ не е спадало с толкова, колкото се очакваше, тъй като редица азиатски държави бяха клиенти на руския петрол. Това даде възможност на руснаците да се намали производството, като същевременно получават 90+ долара за барел, което е много полезно за тях, коментира за Алтернативата Лука Димитров, анализатор на водещата енергийна информационна компания ICIS.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Санкциите на ЕС върху руския петрол ще създадат проблеми на Русия, но същевременно таванът на цените дава много неконтролируеми резултати. Почти сигурно е, че Путин ще откаже да продава на страните, които се придържат към този таван. Истинските проблеми ще идват от страните с ниски и средни доходи, които наистина се нуждаят от евтин петрол. Интересно е как ще реагира Китай – държавата с най-силната икономика и най-голямо търсене – на тавана цените в зависимост от това как ще преговарят с руснаците. Саудитска арабия също е много голям играч и ще има все по-голяма роля на пазара на петрол и на енергетика.

По отношение на дефинирането на тавана Димитров уточни, че той разширява разликата между търсенето и предлагането и ще доведе до повече разпределение. Единственият проблем на Европа е, че има недостиг на газ, нефт и петрол. Ако ограничим цените, търсенето няма да изчезне, а се налага да ограничим именно него. Таванът на цените дори би влошил ситуацията, а това може да изложи на риск съществуващи договори за бъдещи доставки. Никой не знае какво ще бъде търсенето в следващите няколко месеца.

Според нашите данни американското производство на шистов петрол е в застой. Проблемът е, че трябва да се сондира постоянно, тъй като първоначалните високи нива намаляват с месеци и са необходими много повече кладенци за всяка област. Тоест високата цена на петрола не е създала някакъв шистов петролен бум.

Тъй като енергийният бизнес е много рисков, не се мисли стратегически и далновидно, а година за година. Фирмите, които търсят вариант да сключат по-дългогодишни договори, искат и кредитен рейтинг. Опциите на Европа обаче не са лоши, стига да има добри политици и фирми.

Смятам, че цените няма да се качват драстично, защото газовите хранилища са почти пълни, газ има и търговците и производителите могат да го доставят. Ако има студена зима в Европа и Азия, цените може и да се покачат и да се създаде конкуренция, прогнозира в заключение експертът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *