България

Ако не се появи нещо ново, ситуацията ще се повтори и в следващия парламент

Отиваме за пети път на избори, защото политиците не поумняват. И имаме нужда от това пречистване, защото последните 30 години не променихме нищо. Изборите през април няма да са единствените парламентарни избори т. г. Нищо не е наред, защото решаваме да променяме нещо без да променяме нищо. Съдебната реформа от 6-7 години не слиза от телевизорите. От една страна приемам, че политиците имат желание, но нямат никаква представа как. Съдебна реформа правят хора, нямащи представа как изглежда съд.
Консенсус в обществото има и то е наясно какво трябва да се направи. Не са наясно политиците. Възможно е да се направи така, че на корупцията да ѝ е трудно да вирее. Промяната на Конституцията е последната стъпка. Прокуратура, разследващ апарат – това са най-належащите промени: Законът за съдебната власт, инспекторат към ВСС, всички контролни органи, гарантиращи унищожаването на корупцията в съдебната власт трябва да се реформират, което може да се направи с дребни законодателни промени. Това коментира за Алтернативата адв. Николай Хаджигенов от Ние идваме (НИ).
Не сме имали официални разговори с ПП и ДБ за влизане в коалицията. Бяхме още на площада, когато казахме какво и защо трябва да се направи – широка коалиция без ГЕРБ, БСП и ДПС. Но това не се случва и до ден днешен заради егоизма – партиен, политически, личен. [При Петков] се стигна до правителство на всяка цена и все пак издържа 6 месеца.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Нашата политика е пълна с хора, които смятат, че това е нещо, което им се полага. В политиката трябва да се влиза по една единствена причина, а именно да дадеш. Тя е инструмент за постигане на цели, което означава, че трябва да направиш жертва. Но у нас не се случва това. НИ отказваме да се позиционираме и разговаряме с всевъзможни хора. Пълен потрес е завършили Харвард да проповядват икономически социализъм. А социализмът фалира навсякъде по света. Социализмът и икономиката са различни неща. Затова и няма обединение – ДБ и ПП са на крайно противоположни позиции. Целите трябва да са 2-3, максимум 5. Едната от тях е ефективна борба с корупцията. Покрай войната и скока на цените трябва да се обединим около хората, здравето и образованието. Всичко друго е на заден план. Конфуций казва: „Когато нахраниш гладния днес, утре пак ще е гладен. Затова го учи да сади ориз.“
В това обединение не трябва да присъстват партии на статуквото плюс Възраждане. С БСП винаги е грешка, с Янев също.
Новото ляво е пълно със стари труженички в политиката.
Не съм фен на Костов. Накрая направи непопулярни неща. Допусна и грешки – след като загуби изборите се разсърди на народа си. Това е чудесен пример, че в политиката не трябва да се прави кариера. Чърчил и Тачър направиха ли кариера в политиката. Не, те дадоха лични жертви.
Ако обединението се случи, коалицията би спечели изборите – дали ще състави правителство е тема на друг разговор, но тя ще спечели изборите. Но може и да не се случи заради егоизма. В крайна сметка резултатите ще мръднат нанякъде, т.е. ако няма нещо ново, сегашната ситуация ще се повтори и в следващия парламент. Ако има потенциал, избирателите ще харесат коалицията и ще гласуват за нея. След площада ИТН обраха очакванията, след тях ДБ и ПП и… нищо. ГЕРБ са паднали на критичния минимум.
Сидеров беше талантлив актьор и една идея по-умен, а лъжите на Костадинов са откровени. Дори и да вдигне резултата си с 2-3%, какво от това?
Първият голям успех на протеста 20-а г. бе, когато казахме на Европа, че у нас крадат парите на европейските данъкоплатци. Тогава тя за пръв път ни обърна внимание. Защото имаме нужда от натиск. Очевидно у нас политическата класа не успява да се справи. Не е достатъчно да размахваш знамето на съдебната реформа или промяната без да правиш нищо. Самият Борисов го правеше 13 години.
Гешев трябва да бъде махнат задължително, както трябваше да бъде махнат и Цацаров, и трябва да се промени изобщо структурата на Прокуратурата. У нас 90% от бюджетните пари по времето на ГЕРБ се крадяха. Как тогава хората да имат достъп до здравеопазване и образование, до бизнес или до заплата, попита реторично в заключение адв. Хаджигенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *