АкцентБългария

България трябва да подкрепи тенденцията за създаване на стратегическа автономия на ЕС

За Европарламента ще вземем най-малко четири депутатски места. В момента всички ни нападат, защото стъпваме по мазолите на статуквото и мафията, което мобилизира електората ни. Хората са ядосани на опита за реставрация на безразделното управление на ГЕРБ и ДПС. Новината, че Горанов ще е водач на листа взриви привържениците ни както факта, че ДП е на първи ред в парламента. Противопоставяме се на ГЕРБ-ДПС и заслужаваме подкрепа. Хората постепенно започват да разбират, че ние сме мишената на зловредното статукво. Всяка безпринципна атака срещу нас внася повече енергия сред привържениците ни. Явяваме се заедно с ПП, защото и двете политически сили се противопоставяме на опитите за реставрация на режима на ГЕРБ, коментира в студиото на Алтернативата дипломатът Стефан Тафров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Основната задача на следващия ЕП е въпросът за сигурността. Друг важен въпрос е миграцията и аз ще се погрижа за това България да контролира по-добре границата си. Партията на Льо Пен вече не иска излизането от ЕС. Далеч не всички евроскептични партии са проруски настроени, така че има еволюция в гледищата. Като цяло антируските партии имат превес. Зелената сделка трябва да е израз не на една идеология – по отношение на нея трябва да има прагматизъм. Такъв е подходът и на ЕНП, към която ще се причисля.
В речта си Макрон казва, че Европа трябва да поеме по-голямата част от бремето. Не може вечно да разчитаме на американците. Дори Германия не харчи достатъчно за отбрана и няма сериозна армия. Досега Франция беше скептична и не искаше да обещава на ЕС защита с ядрени оръжия. Макрон за пръв път наруши това табу и дискусията едва сега започва. България трябва да подкрепи тенденцията за създаване на стратегическа автономия на ЕС, но е твърде преждевременно да гоним американците. Процесите трябва да вървят успоредно.
Пакта за миграция внася някакъв ред в хаоса и е в интерес на гранични страни като нашата. Досега ЕК нямаше юридическа основа, върху която да стъпи, когато плаща за укрепване на външните граници на Съюза. Фронтекс няма достатъчно сили да ни помага. За първи път се заговори, че страните, които не искат да приемат мигранти, трябва поне да платят. Здравеопазването също трябва да се превърне в общностна политика. Ковид кризата показа, че то е стратегически важно за Европа. В България трябва да се вземат предвид диспропорциите – лесно е да получиш услугата, ако си жител на голям град, и много трудно – ако си жител на малък.
Молбата ми е избирателите да ме подкрепят като член на ЕП, защото профилът ми е най-подходящ за там. Подценихме привързаността към статуквото на ГЕРБ и неразрушимата връзка между ГЕРБ и ДПС, посочи в заключение Тафров.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *