АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Темата „Навални“ – тестът за демократичност и европеизъм на българските политици

Особености на руската хибридна война

Усещайки че губи битката за умовете и сърцата не само на руските граждани в самата Русия, но и порядъчните симпатизанти на руската култура и история зад граница, Кремъл вдига на всеоръжие всички си пропагандни активи за да спаси каквото е останало от разклатената репутация на Путин и неговата кохорта.

Лошото за тях, че протестите и картините на насилие и безбройните арести съвсем не говорят за уверена в себе си власт, а по-скоро напомнят за предсмъртен гърч на поредния руски узурпатор, който не иска да приеме че е на „изхода“.

Тъй като всички опорки, които българските „ретранслатори“ използват в родното стълкновение на българска почва, са родени в Русия, си струва да обърнем внимание на първоизточниците.

Новата опорка „Навални-антисемит“ е добра забравен стар фейк. Подобна манипулация е и внушението че щом е бил в Германия и те са го спасили, значи е фашист. Тя бе озвучена у нас между другите и от дежурните агипропове професорите Григорова и Дюлгерова. Историята е показателна за това ще се спрем на нея. Става дума за доказан фейк туит уж на Навални от преди повече от 8-12 години. Не е нищо ново и у нас, като нямат с какво да оправдаят избиването на цвета на българската нация от Народния съд и много повече без съд и присъда, се използват опорките за „монархофашизма“ на Борис Трети, и по подразбиране оправдано възмездие заради „фашистко минало“. Така оправдават и репресиите в продължение на десетки години, незаконното окупиране на стрната от Съветската армия и Паметниците и.

За целта като острие в подобни кампание се използват и леви български евреи.

Да започнем, че руските евреи са сериозна сила в Израел и в Русия. Но както има Невзлин и Ходорсковски, които са противниците на Путин, така и главният равин на Русия Берл Лазар се прочу с твърднието си „Където и да живее евреинът, той трябва да се моли за успеха /удача и успех/ на президента“. И това е напълно разбираемо пред вид на историята на преследвания на евреите в Съветския съюз и Русия и желанието им да се разбират с властта.

Изданието Lenta.ru „разчепка“ историята на свързването на Навални и „антисемитизма“ му. В навечерието на поредни избори в които той участва, кметски в Москва, Кремъл мобилизира връзки и наема израелската пиар агенция Тал Рабина /Tal Rabina/, която успява да напише и публикува текст във вестник „Джерулазем пост“, в който се споменава Алексей Навални, който на парти на „Ню Йорк Таймс“ /така е в оригинала/ бил вдигнал тост в прослава на „Холокоста“?!

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Журналистката Вера Кричевская прави сериозно разследване, резултатите от които публикува първоначално на английски, в израелския портал 972 статия в статия със заглавие „Джерусалем пост погрешно твърди че руски демократ активист е правил антисемитски изказвания“. Веднага след публикацията, „Джерузалем Пост“ прави уточнение, че партито не било на Ню Йорк Таймс /САЩ/, а на изданието „Ню Таймс“ /Москва/. Проблемът с фейка не спира тук, защото сама Кричевская работи за „Ню Таймс“ и тя както и главният редактор на изданието Евгения Албац са руски евреи, и за тях, пък и за всеки здравомислещ човек е немислимо да се вдигат тостове и то в тази редакция за едно от най-големите престъпления в историята на човечеството. Да напомня, „Ню Таймс“ ревностно защитава дисидентите на режима на Путин и дълги години се свързваше с най-известния изгнаник Михаил Ходорковски. В интервю за „Ехо Москвы“ самата Евгения казва в прав текст „този текст /в Джерузалем Поуст-б.пр./ е лъжа от първата до последната дума. Това е лъжа. Ние сме стари приятели с Алексей. Познавам го добре. Не вярвайте на предварително подготвен текс, който се препечатва от един сайт на друг и дори е успял да достигне до вестник, който чета –‘Джерузалем Пост’. Това е отвратителна кампания“.

Всичко тръгва от прес релийз, изготвен от наетата от Кремъл израелска пиар компания Tal Rabina, чиято задача е да дискредитира Навални в навечерието на поредните избори за кмет на Москва в които той участва. Шефът на компанията, самият Тал Рабина, обяснява ситуацията на Кричевская така: „Към мен се обърна много сериозен човек от Москва, който бе обезпокоен от това, че на демокраическите избори на власт може да дойде харизматик и манипулатор, фашист и ксенофоб“.

Разследването на Кричевская и възмутените реакции на редица руски евреи, включително от обкръжението на Навални, принуждават вестник „Джерузалем пост“ да публикува опровержение.

Путин разбира, че няма да се измъкне лесно от етикета алчен крадец на публично богатство. Няма как да успее да прехвърли горещия картоф на някой друг собственик на Двореца. Намесата на Медведев, който го замества начело на Съвета за сигурност, като негов защитник, има обратен ефект, защото предишния филм на Навални „Он вам не Димон“ бе именно за подобно умалено копие на двореца до Геленджик, на една голяма руска река, собственост на Медведев.

За това Царят мобилизира всички и всичко, за да компрометира Навални с подобни лесни за разгадаване схеми, като наема високо платени лобисти и пиари. Ако не може да опровергае че Навални е бил отровен с цел да бъде убит, то пропагандистите могат да използват пребиваването в болницата „Шарите“ и в Германия за да се активира паник бутона „нацист“, „фашист“, „родината в опасност“. Наративът на медийните преторианци на Кремъл е, че Навални е не само нацист, но и антисемит. Последното за Путин е важно, защото активирането на прокремълските руски евреиски организации могат да ангажират мощни лобистки организации в неутрализиране на политици, ратуващи за тотални санкции срещу Путин и неговото обкръжение.

Колко хора знаят историята на този „оригинален“ фейк „Навални-антисемит“ от 2013 година, който сега се притопля?

Това е само началото на кампанията срещу Навални, който по всяка вероятност утре ще бъде затворен за три години, по престъпление за което ЕСПЧ се е произнесъл с оправдателна писъда.

Наричат го всякак – Питър Пан, „фюрер на младите“, руски националист, агент на ЦРУ, след това на британското разузнаване, изобщо на всички възможни разузнавания, приписват му пране на пари и огромни доходи, които получава отвън /на принципа всички са маскари/ – изобщо целата гама от продукция и арсенал на фейк фабриките на Кремъл.

Путин, който тотално беше забравил Елцин, посети гроба му по случай 90-тата му годишнина. Изведнъж се оказа, че руският президент пак е залюбил елциновите либерали – Греф, Чубайс, Кудрин и разчита на тях в битката срещу „консерватора“ Навални. Не се смейте това са реални процеси и те вече атакуват руския опозиционер.

Още по-патетични са опитите на Путин да дублира с руски копия международни институции, които са критични към Кремъл. Дал е поръчение за пет месеца да се направи руски аналог на Европейския съд по правата на човека, защото колчем дело на Русия стигне до там, тя го губи.

След това Путин може да си поръча руска версия на Организацията за забрана на химическото оръжие, защото тя потвърди, че Навални е отровен с „новичок“. След това Путин ще си направи руска версия на Интернет, и на американските дигитални гиганти, които помагат на протестите да се организират по-добре и да преодолеят блокадата на руските централни медии. Изобщо Путин се опитва да си създаде паралелна вселена в която той да е винаги прав и светът да му ръкопляска. Очевидно Борисов много е прихванал от руския си учител по геополитика и корупция.

В разсекретена от американска страна стенограма на разговор между Клинтън и Елцин, в който руския президент представя наследника си Путин, Елцин набляга на убеждението си че „Путин е демократ“, и че той ще се справи с консерваторите „Примаков и Лужков“, от които САЩ са недоволни.

Очаквайте в следващите епизоди на дискредитиращата Навални кампания, Кремъл да прибегне до атаки срещу съпругата му /за да отмъсти за разкритите любовници и извънбрачни деца на лидера на руския консерватизъм и християнски ценности/, срещу близките му роднини и съратници /подхвърлени наркотици, обвинения в пране на пари и разбира се класиката „ обвинения в шпионаж“. Опитите за спасяване, обаче, като този на доброволеца Ротенберг, който си призна че е собственик, само влошават ситуацията. Нищо чудно да се намерят и съпрузи за любовниците и бащи на децата на Путин. Тук Борисов води на Путин.

Проблемът на Кремъл, че не той води играта и нервните му реакции само разкриват нови зони на уязвимост и нови разкрития. Единствената разлика при новите разследващи филми на руския Фонд за борба с корупцията на Навални, е че историите за грандкорупцията в Русия няма да се разказват от самия него. Но хората ще знаят, кой говори.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *