Какво не е наред в МВР и какъв е големият пробив в силовото министерство

С премахването на основните структурни звена и чрез създаването на дирекция Вътрешна сигурност се загубиха голяма част от ресурсните възможности на МВР да наблюдава и осъществява контрол на основните структурни звена по места, заяви ген. м-р Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция.
Имайки предвид натовареността на българо-турската граница, към всеки един от каналджиите в населените (около 27) места трябва да добавим от три до шест служители на МВР-Гранична полиция, които си затварят очите, така че механизмът на оценка на територията е изключително важен, посочи той и допълни:
Основните лица по превеждането на нелегални мигранти са активни не само в пограничната територия, а и в т. нар. координационни центрове в Бургас, Свиленград, Харманли и София, както и в самите центрове за настаняване. Именно те организират трансфера през София до западната граница със Сърбия.
Степента на разрушаване на оперативните способности на Гранична полиция, респ. на МВР, довежда дотам служителите да нямат представа за случващото се.
Ние винаги констатираме нещо, когато се стигне до катастрофа. Така вървим след събитията, а основната функция на МВР е профилактика, оперативен анализ и противодействие. Нищо от това обаче не се прилага, разкри Григоров.
Гранична полиция официално организирано извозваха мигранти от границата до София, но директорът до ден днешен остава непокътнат.
МВР не вижда и софийските дилъри, допълни той. Оперативно присъствие напълно липсва, като управленският персонал непрестанно се увеличава, а функционалната част се редуцира. Това поставя МВР в тежък дисбаланс.
Множеството реформи от 2006 г. насам не постигнаха нищо. Проблемът е политически. Граничарите имат своята вина, но те са поставени в обективна невъзможност да функционират. Сега службата е под 6000 служители и не разполага с техническо оборудване – освен джип с три до пет гранични служители вътре на практика с друго не разполагаме, а оградата не върши никаква работа, констатира генерал-майорът. В заключение той обърна внимание, че е нужна концептуална статегия, която да постави нещата в обектиеното им измерение.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *